solarni sistemi

Rekonstrukcija zgrade mesne zajednice u Kovilju

Lokalna samouprava je u kući u Ulici Laze Kostića 70 smeštena od sredine pedesetih godina prošlog veka, a po svedočenju meštana Kovilja, pre nacionalizacije je tu s porodicom živeo seoski lekar.

Urađena je rekonstrukcija krova, fasade, ali i unutrašnjosti objekta, te zamena stolarije, podova, kao i sređivanje oluka, gromobrana i elektroinstalacija.

U okviru zidarskih radova sređen je deo fasadnog zida koji je usled curenja vode oštećen, sanacija pukotina na zidovima i plafonu, te regulisanje odvođenja vode iz vertikale. Kako je u dokumentaciji navedeno, elementi malterske plastike – fasadni ukrasi – obnovljeni su upotrebom čeličnih šablona. Postavljene nove termo i zvučne izolacije, kao i izrada horizontalne hidroizolacije preko betonske podloge.

Ugradnja prvoklasnih materijala

Ugradnja pragova na vratima i parket od prvoklasnog hrastovog drveta, ti elementi su izbrušeni i prelakirani, a projektant je predvideo postavljanje zidnih i podnih keramičkih pločica prve klase, domaćeg proizvođača. Stolarskim radovima obuhvaćena je restauracija ajnfort kapije, svih prozora i vrata, kao i nabavka i ugradnja novih drvenih dvokrilnih vrata i prozora.

Nakon gletovanja, na plafone i zidove su nanete poludisperzivne boje, bojenje drvenih delova svetlarnika, zatim nanošenje zaštitnog premaza na kompletnu drvenu konstrukciju. Izmalterisani, izgletovani i izbrušeni fasadni zidovi su ofarbani silikatnom bojom, po izboru stručne službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Molersko-farbarskim radovima obuhvaćeno je i farbanje metalne ograde, prozora i vrata, kao i rešetki i držača, i u zavisnosti od materijala, urađeno je i nanošenje odgovarajućih zaštitnih premaza.

U sklopu rekonstrukcije kuće je i izrada spuštenog plafona s metalnom potkonstrukcijom i oblaganje gips – kartonskim pločama. U dokumentaciji je navedeno da će na prozore na uličnoj fasadi biti montirane aluminijumske roletne, dok će na unutrašnjoj strani biti ugrađene potprozorske klupice od PVC-a.

Stara rasveta u objektu je zamenjena novom, a urađena je i ugradnja novog sistema za detekciju požara.

Comments for this post are closed.