Solarni paneli (solarne ploče) se sastoje od solarnih modula. Kako jedna solarna ćelija ne može proizvesti dovoljno el. energije one se međusobno povezuju u solarni modul. Više solarnih modula čini solarni panel, više panela niz. Električna snaga koju modul može da proizvede zavisi od snage sunčevog zračenja u određenom trenutku, kao i od orjentacije i nagiba modula. Nizovi koji nastaju povezivanjem modula, mogu biti redno povezani, paralelno ili konbinovano u zavisnosti da li želimo maksimalni napon ili struju.

Solarna ćelija može biti tipa:

Osnovna prednost solarne ćelija od monokristalnog silicijuma je njena velika efikasnost, (oko 15 % je efikasnost komercijalnih monokristalnih ćelija, a laboratorijskih oko 24%). Neki svetski porizvođači solarnih ćelija danas proizvode ćelije od monokristalnog silicijuma i sa efikasnošću od 17%. Monokristalne ćelije mogu biti različitih tamnih i plavih nijansi. Tehnologija proizvodnje solarnih ćelija od monokristalnog silicijuma je nešto skuplja od ostalih jer zahteva komplikovanu proizvodnju monokristalnog silicijuma. Monokristalne solarne ćelije su dominantan komercijalni proizvod. Imaju dug životni vek, oko 20 godina i više.
Komercijalne solarne ćelije od polikristalnog silicijuma imaju efikasnost 14%, a labaratorijske oko 18%. Neki proizvođači solarnih ćelija ih proizvode sa efikasnošću od 17%. Moduli sa solarnim ćelijama od polikristalnog silicijuma su različitih nijansi plavih i sivih boja. Solarne ćelije od polikristalnog silicijuma imaju izgled našarane slike. Životni vek solarnih ćelija od polikristalnog silicijuma je oko 20 godina. Solarne ćelije od polikristalnog silicijuma su dominantan proizvod na tržištu solarnih ćelija i brojni proizvođači ih proizvode.
Prvu solarnu ćeliju od amorfnog silicijuma formirao je 1974. godine D.E. Carlson u SAD. Prva komerijalna a-Si solarna ćelija se pojavila 1980. godine i imala je efikasnost 3%.Prednosti amorfnog silicijuma za izradu solarnih ćelija u odnosu na monokristalni silicijum su sledeće:amorfni silicijum ima veći koeficijent apsorcije sunčevog zračenja od monokristalnog silicijuma. potrebna je znatno manja količina materija u odnosu na monokristalni silicijum.Nedostaci solarnih ćelija od amorfnog silicijuma u odnosu na solarne ćelije od monokristalnog i polikristalnog silicijuma su sledeće:a-Si solarne ćelije imaju manju efikasnost (5%-7%) u odnosu na efikasnost polikristalnih i monokristalnih Si solarnih ćelija, neke imaju efikasnost i do 8%. Prilikom osvetljenja u dužem vremenskom periodu dolazi do izvesne degradacije optičkih i električnih karakteristika a-Si solarnih ćelija.

solarni sistemi
Solarni paneli