Svako može na razne načine uštedeti na troškovima za električnu energiju i grejanje. To je dobro i za kućni budžet i za životnu okolinu. Manja potrošnja energije doprinosi i smanjivanju količine gasova koji škode atmosferi, zagrejavaju je i sve češće uzrokuju ekstremne vremenske prilike (tuču/grad, nevreme s poplavama, ali i dugotrajne suše). Mi odrasli možemo u velikoj meri doprineti tome da i naša deca žive u bar jednako dobrim ekološkim prilikama kao i mi.

Nalepnice za označavanje energetskog razreda aparata za domaćinstvo

Nalepnice za označavanje energetskog razreda aparata za domaćinstvo pomažu vam da napravite pravi izbor pri kupovini štedljivog aparata.

Potreba za štednjom energije je tako važna da je Evropska unija zakonom regulisala da svi novi električni uređaji i aparati za domaćinstvo, kao što su frižideri, mašine za pranje ili sušenje veša, peći, klima uređaji i sl., moraju imati oznaku energetskog razreda koja pokazuje prosečnu potrošnju električne energije pri korišćenju uređaja ili aparata.

Energetski razredi su označeni slovima od "A" do "G", oznaka "A" je najkraća strelica zelene boje za energetski najefikasnije uređaje.
Energetski razred "G" je označen najdužom strelicom za uređaje sa najvećom potrošnjom energije.Energetski razred konkretnog uređaja prikazan je slovom na širokoj strelici crne boje sa desne strane skale, a potrošnja električne energije iskazana je brojem ispod skale.
Na primer, mašina za pranje ili klima uređaj energetskog razreda A ima 30% manju potrošnju energije od uređaja sa oznakom C.

Proizvođači su poboljšali energetsku efikasnost iznad one koja se zahteva propisima, tako da neki uređaji pored strelice za "A" razred imaju oznake "A+", "A++" ili "AA", "AAA". Uređaji "A+"imaju duplo manju potrošnju od uređaja"C".

Iako za sada domaća zakonska regulativa to ne zahteva većina proizvoda i na našem tržištu ima oznake energetskog razreda, koje će vam pomoći da npravite pravi izbor!
Ako uređaj nema nalepnicu energetskog razreda, zamolite prodavca da u pratećoj dokumentaciji potraži taj podatak. Ako tog podatka nema, preporučujemo vam da se opredelite za sličan uređaj, ali sa informacijom o potrošnji energije.

Velika pažnja se pridaje potrošnji elektronskih aparata: računara, monitora, štampača, faks aparata, skenera, kopir mašina, modema i sl.

solarni sistemi
Emisija štetnih gasova

solarni sistemi
Štednja energije